Estro

Доставки за цялата страна.

Разгледайте тарифите за Вашия град тук

Поръчайте по телефона или Viber.

Консултирайте се с нас и спестете време и пари.

089 664 2072

Доставки за цялата страна.

Разгледайте тарифите за Вашия град тук

Поръчайте по телефона или Viber.

Плоскости за външно приложение в сухото строителство

сухото строителство Съществуват основно два вида плоскости за външно приложение в сухото строителство – на циментова /AQUAROCK/ и на гипсова /GLASROCK/ основа. Между тях има много прилики и разлики, които позволяват за всеки конкретен проект да се избере най-целесъобразния вариант. Освен за приложение в системи изложени директно на външни влияния тези плоскости се прилагат и в изграждане на мокри помещения с интензивно натоварване на влага и директен контакт с вода.

Какви са възможните прилики при циментова и гипсова основа

Да започнем с приликите. Стандартната дебелина е като на гипсокартона 12,5 мм и широчина 1200мм. Монтират се по идентичен начин в стандартните системни решения за строителни плоскости от гипсокартон. Областите им на приложение почти напълно се припокриват поради много близките им основни показатели, особено по отношение на устойчивост на влага и вода.

Ще акцентираме върху разликите, защото те са определящи при избора на плоскости за външно приложение.

  1. По отношение на продължителна устойчивост на директно влияние на вода без допълнителни защитни покрития избора е в полза на циментовите плоскости поради на практика пълната им резистентност към вода.
  2. По отношение на собствено тегло – гипсовите плоскости са почти 40 % по-леки.
  3. Огъване по радиус – циментовите плоскости са почти неогъваеми, гипсовите позволяват радиус до 1,5 м, което позволява изпълнение на външни архитектурни детайли като арки и сводове.
  4. Лекота на монтаж – значително превъзходство за гипсовите плоскости. Режат се почти като стандартните гипсокартонени плоскости за разлика от циментфазерните. Винтовете за монтаж са много специфични, като за гипсовите плочи е възможно в немалко случаи използването на стандартните винтове за гипсокартон.
  5. Механична здравина и твърдост – предимството е на страната на циментфазерните плоскости.
  6. По цена – плочите на гипсова основа /Glasroc/ са почти на половината цена на циментфазерните /Aquaroc/.
  7. Качество на финишната повърхност – плоскостите на гипсова основа позволяват постигане много по-добри визуални резултати особено когато финишната обработка е боядисване.

Най-популярната позната област на приложение за двата вида плоскости

са така наречените дървени къщи или силно натоварени мокри помещения. Но това в строителната практика вече се променя с бързи темпове. Изпълнението на външните фасадни стени на сериозни по размери и етажност сгради вече и в България се изпълнява по технологията на сухото строителство с използването на плоскости на гипсова основа GLASROC X и на циментова основа AQUAROC поради доказаната икономическа и експлоатационна ефективност.

Последни публикации

сухото строителство
Плоскости за външно приложение в сухото строителство
Съществуват основно два вида плоскости за външно приложение в сухото […] Вижте повече
системни решения в сухото строителство
Системни решения в сухото строителство
Сухото строителство е строителна технология за изпълнение на множество видове […] Вижте повече
категория
Материали за сухо строителство
Материалите за Сухо строителство обособяват специфична група от строителни компоненти, […] Вижте повече
Споделете ни в: